Een kijkje in de keuken van Pim Mulier Papendal. “Wie beweegt komt verder”.

Home 9 Activiteiten 9 Pim Mulier

Maak tijdens een workshop kennis met de complexe wereld van vitaliteit en gezondheid! Pim Mulier bevordert gezond gedrag van mensen en organisaties door kennis en informatie over te dragen, te innoveren en te inspireren. Gezond gedrag zien zij als een vaardigheid, als vorm van leren. Tijdens de workshop sta je stil bij de huidige tijdgeest en de gevolgen voor onze vitaliteit en gezondheid.

De huidige tijd staat voor veranderen, vernieuwen, bijna niets blijft meer wat het is. Het is steeds moeilijker om overzicht te houden, doelen en prioriteiten te stellen, te plannen en bij te sturen en een goede balans te vinden tussen werk en privé. We lijken de grip op ons werk en eigen leven kwijt te raken. Wetenschappers noemen een dergelijke omgeving een VUCA- wereld: een nieuwe snelle tijd vol Volatility (vluchtigheid), Uncertainty (onzekerheid), Complexity (complexiteit) en Ambiguity (meerduidigheid). 

Misschien verandert onze omgeving zelfs blijvend, is er sprake van een overgang van een ‘vaste’ naar een vloeibare samenleving. Verandering lijkt de enige constante en onzekerheid de enige zekerheid te worden.

Het vermogen van onze hersenen om zich aan te passen (neuroplasticiteit)
Onze hersenen zijn plastisch, kunnen zich aanpassen aan nieuwe situaties. Alleen wanneer onze omgeving te snel, te veel en steeds weer verandert dan hebben we het lastig, dan hebben we meer tijd nodig om ons aan te passen. In dit verband vragen (neuro)wetenschappers als Scherder, Levitin en Rachle aandacht voor de grote invloed en betekenis van de volgende drie maatschappelijke invloeden en ontwikkelingen:

  • Eric Scherder in Nederland en de WHO wereldwijd wijzen met de campagne Every Move Count op die andere pandemie, de pandemie van inactiviteit. Sinds 2012 is er hard wetenschappelijk bewijs dat te weinig bewegen en te veel zitten, verantwoordelijk is voor ernstige gezondheidsklachten – ook bij kenniswerkers. Het is een serieus te nemen “call for action”, niets doen is niet langer een optie.
  • Het aantal prikkels in onze omgeving is sinds 1986 vervijfvoudigd. Daniel Levitin leert ons dat hoe meer prikkels we toelaten, hoe meer we kiezen voor het doen van routinematig oppervlakkig werk en steeds minder voor het doen van diep kwalitatief hoogwaardig denkwerk. Daarnaast zorgt het vaak switchen tussen verschillende taken (multitasking) voor snelle mentale uitputting en irritatie. Onze mentale energie is in beperkte mate aanwezig en kan alleen worden aangevuld door goed te slapen.
  • Tijdens een normale werkdag maken we weinig gebruik van de mogelijkheid om te herstellen, omdat het brein ons de illusie geeft dat dit niet nodig is. Het default herstel netwerk in onze hersenen. Marcus Rachle, ontdekte in 2001 het Brain Default Network (BDN) in onze hersenen, dat ons de mogelijkheid geeft om te herstellen tijdens een dag. Korte herstel-momenten (van vijf tot twintig minuten per herstelmoment) tijdens een werkdag, waarin we even echt taakvrij en prikkelarm zijn, maken ons productiever en vergroten de kwaliteit van ons werk.

Gezondheid is niet de afwezigheid van ziekte, maar het vermogen om met het leven om te gaan.
In 2012 introduceerde Machteld Huber een nieuw gezondheidsconcept ‘positieve gezondheid’. Gezondheid als het vermogen van mensen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven. Mensen zijn niet hun ziekte of aandoening. Positieve Gezondheid richt zich op de mens zelf, op de vergroten van veerkracht en op dat wat het leven betekenisvol maakt.

Wat impliceren bovenstaande maatschappelijke ontwikkelingen en hoe kunnen we door ons gedrag te veranderen daar de goede keuzes in maken? Tijdens de workshop van Pim Mulier word je hierin meegenomen. Ook kun je een korte medische health check doen, waarbij je inzicht krijgt hoe je gezondheid er op dit moment voorstaat!

Programma

De workshops zijn om 10.30 , 11.30 , 13.30 en 14.30. Daarnaast is de locatie tussen 10.00 en 16.00 geopend en kan je onder genot van een kop koffie de locatie zien. Doorlopend is er de mogelijkheid om een korte health check te doen.

Wil je meer weten over Pim Mulier? Neem een kijkje op de website.

Laat je meeslepen door de kracht van sport. Volg Papendal online.

Over Papendal

Ontdek het geheim van Papendal; de meest veelzijdige locatie waar topsport en het bedrijfsleven naadloos in elkaar overvloeien.

Altijd op de hoogte!

 

Alle rechten voorbehouden.